I åtta år har Haga Tårtcompani & Bageri serverat stockholmarna tårta och idag finns de på flera ställen runt om i stan. Amoi träffade Oscar som är en av grundarna, tårtentusiast och konditor, för att få höra lite mer om hur bageriet kom till och deras fantastiska konstverk till tårtor.
Idén till Haga Tårtcompani & Bageri föddes när grundarna Oscar och Anna möttes för första gången. Med sina två helt olika bakgrunder, Oscar som konditor och Anna inom marknadsföring, fann de snabbt att de kompletterade varandra och delade en gemensam dröm om att en vacker dag öppna något eget.Tankarna började jäsa, idéerna började koka och snart visade sig att Oscar och Anna hade ett helt tårtcompani i ugnen!
Varför tårtor?
När vi bestämde oss för att öppna ett eget ställe var det macarons och cupcakes som stod i strålkastarljuset på konditorscenen. Men det var aldrig något som lockade oss. Tårtor däremot kändes som ett bakverk som kommit lite i skymundan och då tänkte vi att det var på tiden att plocka in den i finrummet igen. Inte minst eftersom det är något som alla vill eller behöver köpa minst en gång om året på sin födelsedag. Det finns också något fint i att en tårta är en stund och dessert som man delar tillsammans med andra. Dessutom är det ju så gott!
I januari 2014 öppnade dörrarna till det första bageriet på Torsgatan. Från början var det tänkt att det bara skulle vara tårtor – därav tårtcompani – men då lokalen var större än de tänkt från början blev det ett helt bageri. Och tur var väl det med tanke på alla bröd, bullar och annat gott som serveras där. Sedan dess har de bakat tårtor åt såväl fikasugna förbipasserande som kalasfirare och kändisar. Som en signumtårta åt kungliga slottet, en 50 kg Graceland-tårta till Elvis Presleys jubileum och en tårta till Oscars största idol, Lady Gaga, när hon var i Stockholm till exempel - den mest ärofyllda tårtan i Oscars resumé.
Hur gör man en riktigt bra tårta?
Bra råvaror är A och O och att använda råvaror i säsong är inte bara smart ur ett klimatperspektiv utan helt avgörande för smaken. Jordgubbar ska du till exempel bara använda under jordgubbssäsong, annars smakar de ingenting alls. Regel nummer två är att låta saker ta sin tid. Det tar tid att planera, att baka, svalna och kyla ner mellan varven för att fyllningen ska sätta sig. En bra tårta från grunden är alltså ingenting du slänger ihop på fem minuter, utan det kan ta dagar innan den står redo för att ätas. Och sist men inte minst, tänk in alla smakkomponenter! Lite på samma sätt som med matlagning - syra, sötma, beska, sälta, mjukt, saftigt, krispigt – hela paletten ska med i en tugga! Tänk prinsesstårta till exempel; den har syrlighet från hallon, sötma från bottnarna och marsipanen, plus osötad grädde och dessutom med alla konsistenser. Det är en optimal tårta i mina ögon.
Att några av tårtorna från Haga Tårtcompani är Oscars egna favoriter kommer nog inte som en överraskning. Förutom prinsesstårta, vad sägs om blåbärstårta med kardemumma och lime, insvept i en italiensk maräng? Inte helt fel till sommarens fester om du frågar oss. Men hur ska man då tänka när man köper en tårta? Tricket är att beställa i god tid (kom ihåg att en bra tårta tar tid att få till) och hämta så nära inpå själva kalaset som möjligt, menar Oscar. Eller ja, leverans eftersom det är just så smidigt när du beställer från Amoi. När det kommer till storlek och antal bitar är svaret enkelt – hellre för mycket än för lite. Tårtan är kronan på verket till festen och då ska det vara generöst. Blir det något över har det heller aldrig suttit fel med en tårtfrukost. Då kan du lämna tårtgafflarna från gårdagen i lådan och istället ta fram en stor sked. Mums!
Tårtorna i bild är:
Saltkaramelltårta
Prinsesstårta
Blåbärstårta