Hemleverans samma dag
Handplockat urval

Den ultimata guiden för sommargrillning

Är du redo att bli en sann grillmästare i sommar? Vi har samlat våra allra bästa tips och tricks för att lyckas med grillningen – allt från smarta tekniker och oslagbara råvaror till enkla men fantastiska recept. Här nedan hittar du guldkornen som tar din grillning till en ny nivå!

Hej där, grillfantast! Vem älskar inte sommaren och doften av grillat som sprider sig i luften? Vi vet att grillning är mer än bara matlagning - det är ett sätt att samla dina favoritmänniskor och skapa minnen för livet.

I vår ultimata grillguide delar vi med oss av våra bästa tips, tricks och recept för att hjälpa dig bli en grillmästare. Vi hjälper dig välja rätt grilltyp, lära dig grilltekniker, utforska olika köttsorter och få inspiration för vegetariska alternativ. Läs vidare för att få allt du behöver för den perfekta grillningen!

Välja rätt grill

Kött på grillen.

Det finns en mängd olika grillar att välja mellan. Kolgrillar, gasolgrillar och elgrillar – de kommer i alla möjliga färger och former, och var och en har sina egna unika fördelar. Låt oss ta en närmare titt på dessa grillar och hitta den som passar dig bäst!

Kolgrill

Är du en äkta kolentusiast som älskar den rökiga smaken och den autentiska känslan av grillning? Då är kolgrillen din bästa vän. Det finns något magiskt med att tända upp kol och se lågorna dansa medan den underbara doften sprider sig i luften.

Gasolgrill

Kanske är du mer av en snabb grillmästare som inte vill slösa tid på att vänta? Då är gasolgrillen den ultimata lösningen för dig! Med bara en knapptryckning kan du få igång grillen på nolltid. Gasolgrillen är inte bara snabb, den är också pålitlig och bekväm att använda. Du kan enkelt styra temperaturen och få perfekt grillresultat varje gång.

Elektrisk grill

Om du bor i en lägenhet eller har begränsat utrymme är den elektriska grillen ditt bästa alternativ. Den är kompakt, kraftfull och tar minimalt med plats. Du behöver inte oroa dig för kol eller gasol, eftersom den drivs av elektricitet. Dessutom ger den mindre rök, vilket gör den till ett utmärkt val för dig som vill grilla på balkongen.

Oavsett vilken grill du väljer finns det inget rätt eller fel. Det handlar om att hitta den grill som passar just dina behov och preferenser.

Så underhåller du och rengör grillen

Grill som behöver rengöras. Med borste ovanpå.

Att underhålla och rengöra din grill ordentligt är den hemliga nyckeln till att hålla den i toppskick, och säkerställa att den levererar de bästa smakerna varje gång.

1. För det första, glöm inte bort grillens insida! Efter varje användning är det viktigt att rengöra grillytan och avlägsna matrester. Använd en stålborste för att skrapa bort eventuell smuts och fett. För en grundligare rengöring kan du använda varmt vatten, mild diskmedel och en trasa för att torka av insidan av grillen. Se till att skölja ordentligt och torka torrt för att undvika rostbildning.

2. När det kommer till grillgallret, är en noggrann rengöring ett måste för att undvika överföring av smaker från tidigare matlagning. Ett knep är att förvärma grillen och sedan använda en grillborste för att skrubba gallret. Detta hjälper till att avlägsna matrester och fett. Om gallret är riktigt smutsigt kan du låta det ligga i blöt i varmt vatten och diskmedel innan du rengör det noggrant.

3. Glöm inte heller bort att ta hand om grillens utsida. En regelbunden rengöring av grillens yttre kan hjälpa till att förlänga dess livslängd och hålla den i gott skick. Använd en fuktig trasa eller en mild rengöringsspray för att ta bort eventuell smuts eller fläckar. Kom ihåg att undvika starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel som kan skada grillen.

4. För att undvika att mat fastnar på gallret kan du pensla det med matolja innan du grillar. Detta hjälper till att skapa en icke-klibbig yta och gör det lättare att rengöra efteråt.

5. Om du har en gasolgrill, glöm inte bort att kontrollera och underhålla dess slangar och anslutningar. Var noga med att följa tillverkarens instruktioner och byt ut eventuella slitna eller skadade delar. En säker grill är en glad grill!

Säkerheten framför allt: Tänk på detta vid utomhusgrillning

En något större grill. På ett galler längre upp ligger kött/kyckling/fisk i aluminiumfolie. Längre ned grillas tomater på ett spett.

Det är tyvärr mycket som kan gå fel vid utomhusgrillning, och att tänka på säkerheten är superviktigt innan du sätter igång din grillfest. Här har vi listat några viktiga säkerhetsåtgärder för dig och dina gäster, som både gör grillningen tryggare och roligare.

1. Först och främst är det viktigt att placera grillen på en stabil och brandsäker yta. Se till att den inte står nära brandfarliga material som trä eller torrt gräs. En väl balanserad grill minskar risken för oavsiktliga olyckor.

2. Var försiktig när du hanterar grillen. Använd grillhandskar eller verktyg med långa handtag för att undvika brännskador när du rör vid heta ytor eller flyttar på kol och bränsle.

3. Se till att ha en brandsläckare, vattenkanna eller brandfilt nära till hands.. Det kan vara avgörande för att snabbt släcka mindre eldsvådor och bränder.

4. Tänk på att hålla barn och husdjur på ett säkert avstånd från grillområdet, så de inte kommer åt varma ytor eller riskerar att stöta till grillen av misstag.

5. Undvik att överbelasta grillen med för mycket mat. Det kan leda till fettstänk och öka risken för eldsvådor. Om det behövs, grilla maten i omgångar för att säkerställa en jämn och säker matlagning.

6. Var alltid uppmärksam och närvarande när grillen är igång. Lämna aldrig grillen obevakad och se till att den är ordentligt släckt när du är klar med matlagningen.

Genom att följa dessa säkerhetsåtgärder kan du njuta av grillningen med lugn och ro, och istället fokusera på att njuta av god mat, fint väder och fantastiskt sällskap.

Olika grilltekniker

Grill med kött, zucchini, najs och champinjoner.

Att göra rätt i grilldjungeln är lättare sagt än gjort. Vilken innertemperatur ska köttet egentligen ha för att bli rosa, och hur grillar du egentligen hamburgare och revbensspjäll på bästa sätt? Nedan har vi listat olika grilltekniker som du kan ha i åtanke.

Direkt och indirekt grillning

Direkt och indirekt grillning är två olika tekniker som ger olika resultat. Vid direkt grillning placerar du maten direkt över den öppna elden. Det ger en snabb och intensiv värme som är perfekt för mindre styckningsdetaljer, som hamburgare, korv och grönsaksspett. Det ger en härlig grillyta samt en kortare tillagningstid.

Indirekt grillning å andra sidan innebär att maten inte placeras direkt ovanför elden, utan läggs på sidan eller på en annan del av grillen. På så sätt används grillen mer som en ugn, vilket ger en jämnare och mer långsam tillagning. Det är perfekt för större köttstycken, som helstekt kyckling eller revbensspjäll, där du vill ha mört kött med en saftig insida. Indirekt grillning ger också möjlighet att röka maten genom att tillsätta träflis eller rökpåsar, vilket ger en extra dimension av smak.

Båda teknikerna har sina fördelar och det beror på vilken typ av mat du vill tillaga. Direkt grillning ger snabbhet och intensitet, medan indirekt grillning ger möjlighet att tillaga större och mer komplexa rätter. Oavsett vilken teknik du väljer är det viktigt att hålla koll på temperaturen och använda rätt mängd glöd för att uppnå önskat resultat.

Rätt innertemperaturer och stekgrad

Vi är alla olika när det kommer till hur vi gillar vårt kött. Blodigt, ljusrosa eller välstekt - alternativen är många. För nötkött, kalv och lamm gäller dock olika innertemperaturer, och kyckling och gris bör alltid ätas genomstekt för att undvika bakterier. I vår Köttguide med Johan Jureskog kan du läsa mer om vilken innertemperatur du ska ha för få önskat resultat på din köttbit.

Gott att grilla: Nötkött, fläsk, kyckling och fisk

Nu är vi framme vid den saftiga delen - köttet! Ett av de mest populära alternativen är nötkött som entrecôte, biff eller flankstek. Det får en saftig och intensiv smak, särskilt om det är väl marmorerat med fett. Griskött, som revben eller kotletter, är också ett givet val för många. Det blir istället mört och har en naturlig sötma som förstärks av grillningens karakteristiska smaker. Även kyckling, skaldjur och fisk får en delikat smak av grillen. Hitta din favorit nedan!

Vegetariska och veganska alternativ till grillen

För våra gröna grillfantaster har vi också massor av alternativ. Grillade grönsaker är bland annat en favorit - tänk bara på att välja grönsaker som tål värmen bra, som paprika, zucchini, aubergine och majs. Sojaprodukter som tofu och tempeh är också utmärkta för grillning och kan marineras för att få extra smak. För den som också äter mejeriprodukter finns det grillost av både ko- och getmjölk.

Recept på grillat: Hitta inspiration

Nu är det dags att öppna grillkokboken! Här delar vi med oss av våra absolut bästa recept på grillrätter som kommer att få smaklökarna att dansa. Det är dags att tända grillen och sätta igång det roliga!

Färdiga tillbehör till grillbuffén

Dessa färdiga såser lyfter upp vilken rätt som helst, men gör sig särskilt bra till grillade rätter. Dessutom är de färdiga att servera!

Tips för marinader, kryddningar och såser

Nu är det dags att snacka smaker. Låt maten marinera i en blandning av örter, oljor och syrliga ingredienser för att öka saftigheten och smaken. Du kan även krydda med dina favoritkryddor eller olika kryddblandningar för att ge en extra dimension till köttet eller grönsakerna. Låt fantasin flöda och skapa unika kombinationer för att ta din grillning till nästa nivå - här kommer några av våra bästa tips!

Nu är du grillmästare!

Tack för att du har tagit del av vår grillguide. Vi hoppas att du har fått med dig värdefulla tips, tekniker och recept för dina grilläventyr. Utforska gärna vår grillsida - där har vi allt du behöver för en magisk grillkväll, från kött och grönsaker till kryddor och såser. Så tänd grillen och låt festen börja!

Andra har också frågat:

Förlåt, men först måste vi prata om cookies

Vi på AMOI vill vi ge dig en unik upplevelse när du handlar hos oss. För att göra det använder vi cookies och pixel. Några av dessa cookies är nödvändiga för att hemsidan och beställningar ska fungera och kunna genomföras, medan andra bidrar till att du ska få en skräddarsydd upplevelse genom personifiering och riktad marknadsföring. Genom att trycka på ”Jag accepterar” godkänner du vår användning av cookies och pixel.