Handplockat urval
Hemleverans samma dag

Nyckeln till den perfekta ostbrickan

Hur gör man den perfekta ostbrickan? Det ville vi ta reda på och därför besökte vi Jacksons ost. En charmig, familjeägd delikatessbutik som ligger en rulltrappa ner i den sprudlande Hötorgshallen.

Redan i rulltrappan ner märker man att det jobbar passionerade personer med extrem spetskompetens i denna gömda saluhall mitt i centrala Stockholm. Här säljs färsk fisk, säsongens primörer, gräddig glass och torkad frukt från världens alla hörn - sida vid sida. Och mitten i denna sprudlade matscen hittar vi Jacksons ost som startade 1958, men som sedan 1987 ägs av Niklas Chaligo och hans familj.

Niklas har jobbat här varje dag sedan 2009 och hans ostkunskap är minst sagt imponerande. När han berättar, visar det sig att han lagrar cirka 50% av den hårdosten som säljs i butiken i en egen lokal under Hötorgshallen. Och som av en slump är det just en sådan hårdost han tar fram, och lägger upp som första ost på den bricka han strax ska servera oss. Nyckeln till den perfekta ostbrickan är nämligen att välja ett tema eller en grundsmak, säger Niklas. En första byggsten som man sedan kan använda som referens när man jobbar mot den perfekta ostbrickan. Men det behöver nödvändigtvis inte vara en ost, en flaska vin fungerar precis lika bra, säger Niklas.

Vad man utgår från när man ska bygga en perfekt ostbricka spelar alltså inte så stor roll. Du måste bara börja från grunden med en specifik smak och sedan ta det steg för steg så att du behåller en jämn smakbild. Så frågan är nu vilken din första byggsten är? En flaska Barolo, en Gruyère eller kanske en klassisk brie?

För att få till din perfekta ostbricka föreslår vi till exempel Jacksons färdiga ostpaket (Jacksons fredagspåse & Ostlåda Gourmet) - en perfekt sammansatt smakbild av ostar som passar utmärkt för att duka upp på fredagsbrickan!

För ostbrickan i filmen användes följande:
1. Wrångebäck, Almnäs Bruk mejeri i Hjo, opastöriserad koost
2. Boltjärns blå, Strömmens mejeri i Ånge, Fårmjöl
3. Selles sur cher, Fransk getost, pastöriserad
4. Röd alvar, Ölands köksmejeri, rödkittad koost
5. Brie de Meaux, pastöriserad brie från Frankrike

Observera att dessa ostar passade bra ihop just denna dag då brickan gjordes.

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.