Hemleverans samma dag
Handplockat urval

Så lyckas du med julskinkan

Ingen jul utan en riktig julskinka! Vi listar allt du behöver veta om julens favorit - och ger dig dessutom våra bästa tips på hur du lyckas få den riktigt saftig och smakrik.

Julskinkan - en favorit på julbordet

Få rätter är så förknippade med julen som julskinkan. För många är den en klar vinnare - hela 28 % av svenskarna tycker att julskinkan är det allra bästa på julbordet. Den klassiska julskinkan har rimmats (det vill säga legat i saltlag), kokats och griljerats innan den serveras. Ofta är den ett självklart inslag både på tallriken och på mackan, många gånger tillsammans med en klick senap.


Fläsk har i hundratals år haft en central roll i de svenska hemmen. På julbordet är det dock relativt nytt - den kokta och griljerade julskinka som vi äter idag blev populär först på 1800-talet, och var då vanligast hos borgerligheten.

Välj skinka efter ambitionsnivå och smak

Idag köper de allra flesta sin julskinka i butiken, där det finns en uppsjö av skinkor att välja mellan utifrån ambitionsnivå och smak. Om du har tid och ork kan du till exempel välja en rå skinka som du både rimmar och tillagar själv. Du kan också spara tid genom att griljera en färdigkokt skinka, vilket är det allra vanligaste i dag.

AMOI hjälper dig fixa julens bästa skinka

Oavsett vilken nivå du vill lägga dig på, kan AMOI hjälpa dig. Vi har handplockat Stockholms bästa julskinka och levererar direkt till dörren. Dessutom listar vi allt du behöver veta för att välja rätt skinka och tillaga den på allra bästa sätt!

3 saker att tänka på när du väljer julskinka

  1. Köp rätt storlek. Hur många är ni som ska dela på julskinkan? I regel brukar en skinka på 3 kg räcka till 12 personer, medan 7 kg räcker till ungefär 30 personer. Utgå ifrån att det går åt cirka 200 g kött per gäst.

  2. Vill du ha den rå, rimmad eller färdigkokt? Bestäm hur mycket tid du är beredd på att lägga ned på din julskinka och planera ditt inköp efter det.

  3. Fundera över ifall du har några krav på din julskinka. Ska den vara tillverkad i Sverige? Ekologisk? KRAV-märkt? Idag tycker till exempel majoriteten av svenskarna - hela 93 procent - att det viktigt att att julskinkan har svenskt ursprung. Dessutom har intresset för KRAV-märkt julskinka ökat de senaste åren.

Rimma och tillaga julskinkan själv

Det är både kul och enkelt att tillaga julskinkan från grunden, och det finns många bra knep för att få den riktigt saftig och smakrik. Tänk dock på att det tar tid. Om du ska rimma din egen skinka måste den nämligen saltas in i saltlake i 1-2 veckor innan du kan tillaga den.

Rå julskinka med nät på en skärbräda.

3 sätt att griljera en kokt julskinka

Om du varken har tid eller lust att laga din egen julskinka går det minst lika bra att köpa en färdigkokt skinka som du griljerar själv. Det går snabbt och det är relativt enkelt att få till den perfekta griljeringen.

Griljerad julskinka på en tallrik tillsammans med grannskott och lingon.

3 sätt att använda resterna från julskinkan

Än hur mycket vi planerar finns det ofta en hel del mat kvar efter julfirandet. Julskinkan är inget undantag. En klassiker är att ha resterna på mackan, men det blir snabbt ensidigt och tråkigt. Som tur är kan skinka frysas in, så länge du tar bort fett och svål som annars kan härskna. Den överblivna julskinkan går sedan att använda på allt från pizza till i pasta!

Pizza toppad med julskinka

Våra bästa skinkor

Andra har också frågat:

Vi hjälper dig med julklapparna!

Förlåt, men först måste vi prata om cookies

Vi på AMOI vill vi ge dig en unik upplevelse när du handlar hos oss. För att göra det använder vi cookies och pixel. Några av dessa cookies är nödvändiga för att hemsidan och beställningar ska fungera och kunna genomföras, medan andra bidrar till att du ska få en skräddarsydd upplevelse genom personifiering och riktad marknadsföring. Genom att trycka på ”Jag accepterar” godkänner du vår användning av cookies och pixel.