

Ingen jul utan en riktig julskinka! Vi listar allt du behöver veta om julens favorit - och ger dig dessutom våra bästa tips på hur du lyckas få den riktigt saftig och smakrik.
Julskinkan - en favorit på julbordet
Få rätter är så förknippade med julen som julskinkan. För många är den en klar vinnare - hela 28 % av svenskarna tycker att julskinkan är det allra bästa på julbordet. Den klassiska julskinkan har rimmats (det vill säga legat i saltlag), kokats och griljerats innan den serveras. Ofta är den ett självklart inslag både på tallriken och på mackan, många gånger tillsammans med en klick senap.
Fläsk har i hundratals år haft en central roll i de svenska hemmen. På julbordet är det dock relativt nytt - den kokta och griljerade julskinka som vi äter idag blev populär först på 1800-talet, och var då vanligast hos borgerligheten.
Välj skinka efter ambitionsnivå och smak
Idag köper de allra flesta sin julskinka i butiken, där det finns en uppsjö av skinkor att välja mellan utifrån ambitionsnivå och smak. Om du har tid och ork kan du till exempel välja en rå skinka som du både rimmar och tillagar själv. Du kan också spara tid genom att griljera en färdigkokt skinka, vilket är det allra vanligaste i dag.
AMOI hjälper dig fixa julens bästa skinka
Oavsett vilken nivå du vill lägga dig på, kan AMOI hjälpa dig. Vi har handplockat Stockholms bästa julskinka och levererar direkt till dörren. Dessutom listar vi allt du behöver veta för att välja rätt skinka och tillaga den på allra bästa sätt!
Det är både kul och enkelt att tillaga julskinkan från grunden, och det finns många bra knep för att få den riktigt saftig och smakrik. Tänk dock på att det tar tid. Om du ska rimma din egen skinka måste den nämligen saltas in i saltlake i 1-2 veckor innan du kan tillaga den.
Om du varken har tid eller lust att laga din egen julskinka går det minst lika bra att köpa en färdigkokt skinka som du griljerar själv. Det går snabbt och det är relativt enkelt att få till den perfekta griljeringen.
Än hur mycket vi planerar finns det ofta en hel del mat kvar efter julfirandet. Julskinkan är inget undantag. En klassiker är att ha resterna på mackan, men det blir snabbt ensidigt och tråkigt. Som tur är kan skinka frysas in, så länge du tar bort fett och svål som annars kan härskna. Den överblivna julskinkan går sedan att använda på allt från pizza till i pasta!