Handplockat urval
Hemleverans samma dag

Tomatsås från grunden på 1,2,3...

Sommaren är kort och så även säsongen för de goda och solmogna tomaterna. Med andra ord gäller det att passa på att använda dem när de är som allra bäst. Denna smakrika tomatsås kan användas som bas i flera olika rätter, och är perfekt att ha i kylen eller frysen för att snabbt och enkelt kunna kasta ihop en god lunch eller middag!

Fat med tomater i olika färger och storlekar. Bredvid står en gryta och bakom står två basilikaplantor.

Hemligheten bakom denna tomatsås heter smör! Smöret rundar av den syrliga smaken från tomaterna och gör såsen lätt krämig. Det finns även lite ansjovis i såsen; inte så mycket att man känner smaken av den, men tillräckligt för att ge den ett djup. Vi pratar umami, syra, salt och fett i en vacker symbios!

Den här tomatsåsen kan få en ljusare, mer orange färg än en klassisk färdig tomatsås. Allt beror på färgen på tomaterna du använder. Den färdiga tomatsåsen kan antingen reduceras till en tjockare sås, eller användas/frysas in som den är. Använd tomatsåsen som den är i en pastarätt med burrata och basilika, eller blanda den med köttfärs för en bolognese-variant till pasta eller lasagne. Den kan också kokas med fond, örter och grädde för en härlig tomatsoppa eller användas i en tomatrisotto. Möjligheterna är oändliga!

Du behöver:

• 2 kg solmogna tomater eller 4 burkar hela tomater på burk (1600 g)

• 4 schalottenlökar

• 4 vitlöksklyftor

•4 ansjovisfiléer

• 4 matskedar olivolja

• 2 msk balsamvinäger

• 100 g smör

• 1 matsked socker

• Salt och nymalen peppar efter smak (Vi använde ett smör med halvssalt och tog mindre salt)

Hackade tomater tillsammans med schalottenlök, vitlök, smör och ansjovis.

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 180 grader med både över- och undervärme. Hitta en stor gryta som tål att ställas in i ugnen – gärna en gjutjärnsgryta.

2. Skär tomaterna i stora klyftor och lägg dem i grytan/ lägg i de konserverade tomaterna. Skär schalottenlöken och vitlöken i grova bitar och lägg även dem i grytan. Blanda väl med olivoljan och balsamvinägern. Lägg till 4 ansjovisfiléer.

3. Ställ in grytan utan lock i ugnen och låt stå i 1–1⁄2 timme, alternativt tills löken är mör och gyllene och tomaterna har mörknat i färgen.

4. Tillsätt smör och socker. Mixa sedan till en slät och smidig sås med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.

Förvara tomatsåsen i rena burkar med lock i kylen. Där håller den i ett par veckor. Såsen kan även frysas in för senare användning. Då håller den i upp till ett år.

Tomatsås i burkar.

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.