Handplockat urval
Hemleverans samma dag

5 nyårslöften för att bli en mästare i köket!

Vill du spendera det nya året i köket, men vet inte riktigt var du ska börja? Här kommer 5 tips på nyårslöften som garanterat hjälper dig på traven!

Skriven av: Sofie Edmark

Nytt år, nya möjligheter - lagom till tolvslaget haglar ofta nyårslöftena in. Många känner motivationen flöda och passar därför på att ta tag i efterlängtade livsstilsförändringar, särskilt de som rör matlagning. Köket rymmer nämligen många utmaningar, både för stjärnkocken och den som aldrig har rört en kastrull.

Men vare sig du vill bli en mästare i köket, äta godare eller laga mer klimatsmart behöver ditt nyårslöfte vara tydligt utformat. Hur du formulerar löftet påverkar nämligen slutreslutatet, och ju mer konkret det är desto större är chansen att det genomförs. Därför har vi listat 5 tydliga nyårslöften som hjälper dig att tillbringa mer tid i köket!

Nyårslöfte 1: Laga mer mat från grunden

Breder spindelnätet ut sig över stekpannan? Eller tycker du det är roligt att laga mat, men kommer dig aldrig för? För dig som är less på att köpa hämtmat och äta halvfabrikat har vi goda nyheter - det behöver inte vara svårt att laga mat från grunden. Dessutom är det bättre för både plånboken och hälsan. Här kommer några knep som hjälper dig att lyckas!

  • Fundera över varför du inte har ställt dig i köket tidigare. Är det på grund tidsbrist, ekonomi eller bristande färdigheter? Då blir det lättare att hitta rätt maträtter för dig.

  • Anpassa nivån. Ta dig inte an för komplicerade recept. Det är som upplagt för att misslyckas.

  • Planera! Bestäm hur ofta du ska laga mat och vilka rätter du ska laga. Då kan du köpa hem det som behövs i tid, så du slipper stressiga sista minuten-turer till affären.

  • Köp en färdig matkasse. Om fantasin tryter eller om tidsbristen dödar motivationen kan en färdigplockat matkasse med noggrant utvalda ingredienser vara räddaren i nöden. Hos oss på AMOI hittar du flera lättlagade och välsmakande matkit.
Skärbräda med morötter, purjolök och kött.
Det behöver inte vara svårt att laga mat från grunden, så länge du lägger det på rätt nivå.

Nyårslöfte 2: Vidga vyerna och testa nya recept

Att falla tillbaka på sina klassiker kan kännas tryggt, men genom att ta steget ut i det okända utvecklar du dina matlagningskunskaper samtidigt som du hittar inspiration. Dessutom får du förhoppningsvis god mat att servera till middag!

Ett förslag är att köpa en kokbok och gå igenom den rätt för rätt. Till exempel kan du utforska det koreanska köket eller satsa på att bli en mästare på kött. Du kan även gå åt “andra hållet” och spana in råvaror som du skulle vilja testa och sedan hitta passande recept. Ett tips för karnivoren är bland annat att testa laga styckedetaljen njurtapp, som är en riktig delikatess!

En köksbänk med en kokbok på stativ. Omkring finns enstaka köksredskap.
Att testa nya recept är inspirerande samtidigt som det förhoppningvis slutar i en god måltid.


Nyårslöfte 3: Bli expert på din favoriträtt

Känner du att du tycker om din repertoar, men aldrig blir 100 % nöjd med smaken eller konsistensen? Då kan du lägga krut på att en gång för alla bli expert på dina favoriträtter. Välj ut 2-3 stycken och förfina dem en i taget. Genom att nörda in dig ordentligt och regelbundet försöka förbättra rätterna kommer du garanterat märka skillnad till slut. Googla, läs kokböcker och följ matentusiaster på sociala medier! Ett annat enkelt sätt att säkerställa god kvalitet på dina rätter är att se till att använda dig av bra, kvalitativa råvaror. Det hittar du bland annat hos oss på AMOI.

Tips! Är det kött du vill bli expert på? Du kan du läsa vår grillguide från AG Kötthandel.

En tallrik med carbonara, prydligt toppad med ost och guanciale.
Ett nyårslöfte skulle till exempel kunna vara att laga den perfekta carbonaran.


Nyårslöfte 4: Laga mer hållbart och välja råvaror med omsorg

Det nya året är ett bra tillfälle att se över sin matkonsumtion och börja välja råvaror med större omsorg. En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer nämligen från det vi äter, och de största bovarna är animaliska livsmedel som fisk, kött, ägg och mejeriprodukter.

Ett bra första steg är därför att laga mer vegetarisk mat, men också att välja kött som har mindre klimatpåverkan. Det är faktiskt så att vissa djur är nyttiga för miljön. Till exempel behövs betande får och kor för att hålla markerna öppna, vilket är bra för den biologiska mångfalden. Det gäller främst när köttet är ekologiskt eller kommer från naturbete, och går inte att garantera när det är importerat. Ett tips är därför att köpa ditt kött från lokala handlare som ofta erbjuder fler hållbara alternativ, till exempel ERTH Hötorgshallen eller AG Kötthandel.

Ett bord med grönsaker - zucchini, morötter, tomater, gröna bönor och lök.
Att välja råvaror med omsorg kan dra ned din klimatpåverkan.

Nyårslöfte 5: Odla dina egna råvaror

Har du gröna fingrar och vill du bli lite mer självförsörjande? Då kan du börja 2023 med att odla lite smått och gott. Det går inte att få tag på mer närproducerad mat än den du odlar själv, och det finns många grönsaker som trivs inne under vintern. Att grodda är otroligt enkelt och örter som basilika och persilja frodas väl i en kruka på fönsterbrädan. Även små tomater, paprikor och gurkor går att ha inomhus. Roligt, spännande och riktigt, riktigt gott!

Odling av sallad och örter. I mitten ligger ett anteckningsblock.
Det finns många grönsaker som du kan odla inne, även på vintern.
Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.