

Bjud på en vårdessert till påskmaten! Vi har samlat de bästa efterrätterna till påsk, vare sig du är sugen på någonting syrligt, salt eller sött.
Godisfyllda påskägg i all ära - men en riktigt god påskdessert är svårslagen. En bra efterrätt är helt enkelt det perfekta sättet att avrunda påskbordet på. Att hitta rätt i receptdjungeln kan dock vara en utmaning. Därför har vi samlat alla våra favoriter, så du lätt kan hitta den perfekta desserten utifrån dina önskemål.
Vad sägs till exempel om en enkel och snabb efterrätt i glas, eller en vegansk med smak av choklad? Vad du än vill ha, har vi receptet. Hitta påskdesserten som kommer imponera på gästerna här!
Vilka smaker gäller till påsk?
I samband med påsken brukar våren börja visa sig, och med den kommer också de lätta, fruktiga och friska smakerna. Efterrätter som mousse, pannacotta och glass lockar. Även marängen, i form av en marängsviss eller pavlova, fångar vårkänslan. Smakmässigt vill många ha vit choklad, citron, apelsin och passionsfrukt.
Vill du hellre ha en rejäl efterrätt? Oroa dig inte - du kan såklart servera vad du vill till påsk! En klassisk kladdkaka eller tårta går också bra. Om du vill fånga påskens smaker är det bara att toppa den med en härlig mascarponekräm, eller varför inte lägga lemoncurd mellan tårtbottnarna? Du kan även pynta efterrätten med påskgodis, till exempel chokladägg.
Söker du efter ett recept på en enkel påskpannacotta, eller vill du bjuda på en läcker påskkaka som du lätt fixar innan gästerna kommer? Här nedan hittar du flera enkla efterrätter som kommer få gästerna att hurra!
Påskkaka med citronfrosting och godis
Tid: 1 h 30 min - 2 h | Svårighetsgrad: Lätt
Gula dammsugare till påsk
Tid: 30 min - 1 h | Svårighetsgrad: Lätt
Key lime paj i glas
Tid: 15 min | Svårighetsgrad: Lätt
Lättbakad ananaspaj
Tid: 35 min - 1 h | Svårighetsgrad: Lätt
Fågelbon med salta pinnar och choklad
Tid: 30 min | Svårighetsgrad: Lätt
Chokladdoppade mandlar med mandelmassa
Tid: 40 min | Svårighetsgrad: Lätt
Påskeskumspannacotta
Tid: 25 min (+ 3 h i kylen) | Svårighetsgrad: Lätt
Vill du njuta av en härlig efterrätt till påsk, men har ont om tid? Dessa recept kastar du ihop på nolltid. Ett tips är att förbereda allt innan ni sätter er ned runt bordet. Då är allt redo att serveras när sötsuget slår till efter maten!
Är inte choklad meningen med livet? För chokladälskaren finns det flera olika efterrätter att mumsa på till påsk. En rolig favorit är kinderägg fyllda med kladdkaka - en riktig dröm som går hem hos både vuxna och barn!
Hasselnötspaj med choklad
Tid: Ca 1 h (+ 2 h i kylen) | Svårighetsgrad: Medium
Choklad och mango med italiensk maräng
Tid: Ca 1 h 30 min (+ 2 h i kylen) | Svårighetsgrad: Utmaning
Kladdkaka med dulche de leche-pannacotta
Tid: 40 min (+ minst 2 h i kylen) | Svårighetsgrad: Lätt
Kinderägg fyllda med kladdkaka
Tid: ca 1 h (+ 4 h i kylen) | Svårighetsgrad: Medium
Ett snabbt sätt att få efterrätten att kännas lyxig är att servera den i glas. Dessutom är det smidigt! Njut av en härligt fräsch citronkräm, ljus chokladmousse eller mascarpone med jordgubbar och kex.
Mangocheesecake, citronmousse och maränger - viss vattnas det i munnen? Alla dessa härligheter går att få veganska. Se recepten nedan!
Frukt bidrar med frisk och ljuvlig sötma, och gör sig väldigt bra i efterrätter. Du kan ha den som grund, tillbehör eller smaksättare. Vad sägs till exempel om en klassisk gino, eller en fräsch citrus- och ingefärsmarinerad fruktsallad med kokosglass?
Påsken är de glutenfria efterrätternas time to shine - pavlova, maränger och härligt goda påskkakor, alternativen är många. Hitta din nya favorit här nedan!
Många gånger kan mjölk och smör bytas ut mot laktosfria alternativ, men ibland kan det vara skönt att ha ett recept som redan innan räknat bort mjölksockret. Dessa recept är alla utan laktos, och kan njutas av utan att du ska behöva ägna h ögtiden åt att oroa dig!
Det finns flera spännande påskdesserter som är otroligt goda samtidigt som de gör gott för kroppen. Vad sägs till exempel om raw brownie, fräsch citrussallad eller bananglass med kolasås?
Föredrar du och ditt sällskap salt framför sött? Då kan du istället duka fram ostbaserade efterrätter som ger en matigare upplevelse.
Svag för hembakat? Då kan du bjuda på en fikabuffé efter festmåltiden. Påskmuffins, toscabullar och mördegskakor formade som påskägg - mumsfilibaba!
Påskcupcakes med glasyr och chokladägg.
Tid: Ca 1 h 15 min | Svårighetsgrad: Lätt
Kardemummasnäckor med apelsin
Tid: Ca 1 h (- jäsning 2 h) | Svårighetsgrad: Medium
Toscabullar med kokos, citron och mango
Tid: Ca 45 min (+ 2 h jäsning) | Svårighetsgrad: Medium
Påskkycklingar - enkla kakor till påsk
Tid: Ca 20 min | Svårighetsgrad: Lätt
Vill du lägga mer tid på att umgås med nära och kära? Då kan du beställa hem en färdig efterrätt som är redo att ätas direkt när du vill. Med AMOI får du bakverk, tårtor och andra desserter levererade direkt hem till dörren!
Hur dekoreras påskens tårtor, kakos och desserter?
Genom att dekorera din efterrätt fångar du lätt påskkänslan, särskilt om du bakar en tårta eller förbereder en plåt kakor. Utseende och stil är helt upp till dig, men ibland kan det vara skönt att få inspiration. Här kommer 9 idéer att utgå från:
1. Påskägg: Köp små chokladägg i olika färger och lägg på toppen av kakorna eller tårtan.
2. Påskharar: Även choklad- eller skumharar gör sig bra på bakelser och tårtor.
3. Bär: Färska jordgubbar, hallon och blåbär ger din efterrätt härliga färger samtidigt som de bidrar med en fräsch smak.
4. Choklad: Riv över lite mörk choklad eller pudra kakorna med lite kakaopulver. Enkelt och gott!
5: Citrusfrukter: Skiva upp en apelsin, citron eller lime och ge ditt efterrätt ett färgsprakande utseende.
6. Marsipan: Med marsipan kan du ta dina dekorationer till nästa nivå. Du kan göra små figurer och former efter önskemål - bara fantasin sätter gränser!
7. Blommor: Ätbara blommor, som ringblomma och blåklint, bidrar verkligen med vårkänsla.