

Vet du inte vad du ska bjuda på till påsk? I vår guide listar vi recepten du behöver för en framgångsrik påskbuffé, samt alla råvaror som hör till!
Påskhelgen är äntligen runt hörnet och många tar vara på långhelgen, samlas med sina närmaste och njuter av en härlig påskbuffé. Men vad brukar egentligen stå på bordet, och hur tillagas påskens favoriter på bästa sätt? I denna guide har vi samlat alla recept du kan tänkas behöva, vare sig du vill göra en klassisk gravad lax eller en vegansk skagenröra.
Varför äter vi påskbuffé?
Vid påsk avslutas den kristna fastan. Traditionellt sett har vi därför samlats för att festa på godsaker som har varit förbjudna under fasteperioden, som till exempel ägg och kött, samtidigt som vi har sörjt och firat Jesus död och återuppståndelse. Trots att det är få som fortfarande fastar i Sverige lever festmåltiden kvar.
Hur ser påskmatens historia ut?
Påskens festmåltid har historiskt sett inte varit särskilt extravagant. Långt tillbaka låg påsken illa till för att det skulle kunna bjudas på något lyxigt. Det var länge sedan den senaste skörden och nästa skulle dröja flera månader. Därför var det vanligt att äta mat som torkad fisk, sillpudding, rökt lax eller saltad svinmage.
En av få råvaror som vi har frossat i under alla tider är ägget. Ägget har sedan urminnes tider haft en speciell koppling till påsken då det är en gammal symbol för Jesus återuppståndelse. Dessutom började hönorna värpa igen lagom till påsk.
Hur ser påskbuffén ut idag?
Med åren har påskbuffén nått en helt annan kaliber, och idag är den en fröjd för både ögat och magen. Bordet är oftast fullt av kött, fisk, skaldjur och smårätter. Den nutida menyn började ta form i början av 1900-talet, och har utvecklats till en miniatyr av julbordet med rätter som Janssons frestelse, prinskorvar, köttbullar och sill. Det har även blivit allt vanligare att servera lamm i olika former, vilket har sitt ursprung i det judiska påskfirandet. Andra populära rätter att ha på påskbuffén är västerbottenostpaj, skagenröra och ugnsbakad lax.
AMOI hjälper dig lyckas med påskbuffén
Har du svårt att bestämma vad du ska ställa på bordet till påsk? Vare sig du vill lyckas med klassikerna eller förnya din bufférepertoar finns vi på AMOI här för dig. Vi har listat de allra bästa och godaste recepten för den klassiska, nyttiga, veganska, glutenfria och nytänkande påskbuffén. Dessutom hjälper vi dig få tag på de allra bästa råvarorna som Stockholm har att erbjuda. Scrolla ned för att se mer!
Vill du duka upp en klassisk påskbuffé med lamm, västerbottensostpaj och gravad lax? Då ska du spana in dessa recept. Här nedan hittar du traditionella rätter som garanterat skapar högtidsstämning!
Är du eller någon av dina närmaste vegan? Oroa dig inte - det finns en uppsjö av rätter utan animaliska produkter. Vad sägs till exempel om en vegansk smörgåstårta, gravad morot eller medelhavspaj?
Även den som inte kan eller vill äta gluten ska få fira påsk. Vi har samlat flera stadiga recept som garanterat går hem på påskbuffén!
Vill du äta gott till påsk och samtidigt ta hand om din kropp? Då är de här recepten för dig. Ugnsbakad sparris, grönkålspaj eller påsksallad med varmrökt lax - alternativen är många och fantastiskt goda.
Är budgeten snäv eller vill du ha pengar över till annat efter påsk? God mat behöver inte vara dyr, och även en festligare buffé behöver inte tömma plånboken. Recepten nedan drar upp stämningen utan att kosta skjortan!
Vill du sitta ute och njuta av påskmaten? Vid påsk har förhoppningsvis våren börjat smyga sig på, och det kan kännas lockande att fira högtiden ute i solen. Ett tips är att satsa på rätter som lätt kan delas upp, och som inte kräver onödigt många behållare.
Orkar du inte ställa dig vid spisen eller vill du hellre lägga tid på att umgås med dina nära och kära? Via AMOI hittar du flera färdiga rätter till påskbuffén, såklart av högsta kvalitet. Allt med smidig hemleverans direkt till dörren!
När du väl vet vad du vill laga har vi allt du behöver. Lamm, ägg, löjrom och västerbottensost - hos oss hittar du Stockholms bästa råvaror samlade på ett och samma ställe!
I vilken ordning ska en påskbuffé ätas?
Du kan egentligen äta din påskbuffé i vilken ordning som helst. Men om du ska följa reglerna för ett klassiskt brännvinsbord/smörgåsbord, som vissa ändå skulle klassa påskbuffén som, ska rätterna ätas i 5 omgångar:
Runda 1: Kokt potatis, sill, gravad strömming, gubbröra, västerbottensost, bröd och smör
Runda 2: Rökt fisk, gravad fisk, kall lax, räkor, ägg
Runda 3: Kallskuret som till exempel stek, skinka och leverpastej
Runda 4: Varm mat som köttbullar, korv, Janssons frestelse, lamm
Runda 5: Efterrätter som ost, kex, fruktsallad, kakor, klenäter och tårtor