Hemleverans samma dag
Handplockat urval

Så tillagar du wagyu

Hur tillagar du egentligen världens mest exklusiva nötkött? Med hjälp av stjärnkocken Johan Jureskog berättar vi hur du ska göra för att lyckas!


Först och främst, vad är wagyu?

Wagyu, som det kallas i folkmun, är världens mest exklusiva nötkött och har blivit uppmärksammat tack vare sin otroliga smak och mörhet. Köttet kommer främst från rasen Japanese Black, en typ av japanskt nötboskap med unika egenskaper. I Japan avlades dessa ursprungligen fram för att klara av tuffa arbetsförhållanden och användes som dragdjur för plogar och vagnar.

De dagarna är dock passé och idag föds wagyu främst upp för sitt kött. Det innehåller nämligen en stor andel intramuskulärt fett - det vill säga fett i musklerna - vilket ger en hög grad marmorering.
- Det är ett typ av kött som har en otrolig förmåga att absorbera fett i muskelcellerna, förklarar Johan.
Dess speciella genetiska egenskaper gör köttet extremt välsmakande och näringsrikt, samtidigt som det är så mört att det nästan faller sönder i munnen.

Vill du veta mer om hur wagyu föds upp och hur köttet får sin kvalitetsmärkning? Då kan du läsa mer i vårt blogginlägg Vad är wagyu? Världens mest mytomspunna kött!


Vilka tillbehör passar till wagyu?


Jureskog anser att wagyu bör serveras som det är tillsammans med en god dryck.
- Jag tycker inte man ska ha något tillbehör till wagyu, man ska äta det som förrätt. Kanske med ett litet gott vin, en Pinot Noir, säger Johan.


Så tillagar du wagyu


När du ska avnjuta wagyu bör du först låta den ligga framme i rumstemperatur i ungefär två timmar. En för kall köttbit kan nämligen förstöra tillagningsprocessen. Medan du väntar ser du till att du har allt du behöver, vilket är:

  • En bra stekpanna (gärna en gjutjärnspanna)
  • Stektermometer
  • Wagyu
  • Smör
  • Olja
  • Salt och peppar

När köttet har legat framme i två timmar är det äntligen dags att tillaga det. Gör då så här:

1. Hetta upp en stekpanna rejält och lägg i en klick smör samt olja. Smöret förstärker smakerna samtidigt som det täpper till köttets porer, vilket gör att köttsaften inte sipprar ut. Oljan ger i sin tur köttbiten en fin nyans samtidigt som den reglerar temperaturen i stekpannan så smöret inte bränns.

2. Lägg i köttbiten när smöret har fått en fin, brynt färg - kom ihåg att stekpannan ska vara vrålhet! Vänd biten i stekpannan tills den når ungefär 20 grader i innertemperatur. Tycker du att 20 grader låter lågt? I och med att wagyu innehåller så mycket fett äts den råare än en normal köttbit. Fettet smälter nämligen ifall temperaturen blir för hög. Mät temperaturen med en stektermometer.

4. Skär sedan biten i tunna skivor, salta den lite och njut av som förrätt.


Hitta din wagyu hos AMOI

När du väl köper hem wagyu bör du satsa på en riktigt bra bit, och via AMOI kan du beställa hem det bästa wagyuköttet som Stockholm har att erbjuda. Hos oss hittar du bland annat högklassig wagyu från AG Kötthandel som har hög marmoreringgrad, smakintensitet och mörhet. Wagyukött är den perfekta råvaran ifall du vill lyxa till det, eller helt enkelt unna dig en unik smakupplevelse.

Kvalitetskött och tillbehör från AG Kötthandel

Förlåt, men först måste vi prata om cookies

Vi på AMOI vill vi ge dig en unik upplevelse när du handlar hos oss. För att göra det använder vi cookies och pixel. Några av dessa cookies är nödvändiga för att hemsidan och beställningar ska fungera och kunna genomföras, medan andra bidrar till att du ska få en skräddarsydd upplevelse genom personifiering och riktad marknadsföring. Genom att trycka på ”Jag accepterar” godkänner du vår användning av cookies och pixel.