Handplockat urval
Hemleverans samma dag

Smarta och ekonomiska restmiddagar

Räck upp en hand om du känner igen dig i detta scenario: Du har handlat exakt rätt mängd mat till middagen, och över blir ändå en halv påse morötter. Nästa dag kokar ris eller potatis, och du blir återigen sittande med rester. Som tur är behöver du inte misströsta - här har vi nämligen samlat våra bästa tips på restmiddagar!

Genom att ta vara på dina rester kan du minimera ditt matsvinn, vilket är bra för både plånboken och miljön. Dessutom får du en varierad middagsmeny på köpet!

Pastasallad

Vem klarar egentligen av att koka rätt mängd pasta? När du har gjort det klassiska misstaget kan du lika gärna använda resterna i en pastasallad. En pastasallad kan varieras i det oändliga, så ta gärna en titt i kylskåpet efter andra ingredienser som du kan använda.

Vi gillar bland annat detta recept på pastasallad med serranoskinka, hemlagad pesto och soltorkade tomater.

Het morotssoppa med bacon

Morötter och andra rotfrukter säljs oftast i storpack. De har som tur är lång hållbarhet, men det händer ändå att vi hittar några trötta morötter längt ned i grönsakslådan. Svaret på det problemet är att laga en morotssoppa!

Här finner du en het variant som du toppar med knaperstekt bacon.

Fransk löksoppa

En annan råvara som brukar säljas i stora förpackningar är den goda gamla löken, som också håller i en halv hemlighet om du förvarar den rätt. Om du har mycket lök liggandes bör du testa detta recept, en fransk löksoppa som du serverar tillsammans med krispig osttoast.

Foto: Julie Ilona Balas / Juliesmatblogg

Pytt i panna

Har du potatis kvar efter gårdagens middag, eller ligger det några få potatisar kvar längst inne i kylskåpet? Laga en pytt i panna! Det är en perfekt anledning till att få städa lite i grönsakslådan.

Använd det du har tillgängligt för att laga din egen variant. Tillsätt korv eller annat kött som du har över från tidigare middagar, eller låt den vara vegetarisk. Det blir inte heller fel med ett stekt ägg på toppen.

Om du vill ha någonting att utgå ifrån kan du testa detta enkla recept.

Foto: Julie Ilona Balas / Juliesmatblogg

Stekt ris

Ris och pasta har en irriterande sak gemensamt - det är omöjligt att koka precis lagom mängd! Men det betyder bara att du har nästa middag halvvägs klar, och att du inte är långt ifrån att laga den kinesiska klassikern stekt ris.

Här har vi låtit oss inspireras av Zeina's Kitchen som delar med sig av hur du kan variera rätten i det oändliga.

Wok med kyckling och grönsaker

Ett annat bra sätt att rensa grönsakslådan är att laga en wok. Här finner du en variant med kyckling, vitkål, morot och broccoli. Du kan ha receptet som en utgångspunkt, och använda dig av de grönsaker du har till hands.

Bondomelett

En bondomelett är en traditionell och smart restmiddag. Denna klassiska rätt är enkel att laga, smakar gott och passar perfekt när du vill använda upp rester av kött och grönsaker. Här kan du också använda kokta potatisar, korvar och den sista delen av osten som alltid blir över.

Mångsidig tomatsås

Har du en hemlagat tomatsås i frysen är du aldrig långt ifrån att unna dig en god middag. Använd tomatsåsen som den är i en pastarätt med burrata och basilika, eller blanda den med kött/köttfärs till en pasta eller lasagne. Den kan också kokas upp med fond, örter och grädde till en hedlig tomatsoppa, eller användas i en tomatrisotto eller till en sås. Möjligheterna är oändliga!

Se AMOIs eget recept här.

Foto: Julie Ilona Balas / Juliesmatblogg

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.