Hemleverans samma dag
Handplockat urval

Brie: Drottningen av vitmögelost

Brieosten pryder ostbrickor och bufféer världen över. Men hur tillverkas egentligen denna klassiska vitmögelost och hur avnjuter du den på bästa sätt? Vår guide tar dig med på en smakfull resa genom briens värld!

I denna guide ger vi dig en heltäckande bild av den omtyckta delikatessen, från hur den tillverkas till hur den används i matlagning. Oavsett om du är en ostälskare eller matentusiast, eller bara vill veta mer om brie, är denna guide för dig!


Vad är brieost?

Brieost på ett omslagspapper. Uppskivad och omringad av päron, crossaint och blåbär.

Brieost är en krämig, mild och mjuk ost som tillverkas av komjölk. Runt själva osten är det en karakteristisk, vit mögelhinna som utvecklas under ostens lagringsprocess. Dess smak är subtil och ostens krämiga konsistens gör att den smälter i munnen. Den har också en distinkt doft som varierar från mild till intensiv, beroende på mognadsgraden.

Det finns dock olika typer av brie, och det kan vara svårt att skilja dem åt. Som tur är har den klassiska brieosten har några specifika kännetecken. Ostexperten Ola Hedén från vår partner Fromageriet i Hötorgshallen förklarar:

"En riktig opastöriserad brie heter Brie de Meaux och lagras på halm. Den doftar därför mer gräs än andra varianter."

Det kan också vara svårt att veta när osten är redo att ätas. Där finns det också några saker att hålla utkik efter.

"En brieost bör ätas när den är randig. Om den är vit är den antagligen inte helt mogen, och är den röd kan den istället vara övermogen. I regel ska den inte ha någon kärna i mitten."

Fransk brie: En smak av tradition

Brieiost på en pappersförpackning. Toppad med fikon, valnötter och blåbär.

Brieost är en delikatess som har djupa rötter i den franska matkulturen. Dess ursprung sträcker sig tillbaka till regionen Île-de-France i Frankrike, där osten fortfarande tillverkas enligt traditionella metoder. Det finns många typer av brie, varav två sorter är ursprungsskyddade i Frankrike - Brie de Meaux (som vi nämnde i stycket ovan) och Brie de Melun. Dessa får inte göras av pastöriserad mjölk, även om andra sorter ofta görs av det.

Det som ger osten dess karakteristiska smak är en vitmögelkultur. När denna tillsätts får den först växa till sig på ytan. Sedan får osten mogna utifrån och in under en period på 4 till 9 veckor. Den krämiga kärnan ger tillsammans med den subtila mögelhinnan en rund och krämig smak, som passar perfekt tillsammans med kryddiga tillbehör och fruktiga viner.


Pastöriserad brie: Säkerhet möter smak

Uppvärm brieost med timjan, vindruvor och bröd.

För dig som oroar dig över livsmedelssäkerheten är pastöriserad brie ett bra alternativ. När mjölken pastöriseras hettas den upp för att eliminera skadliga mikroorganismer. Pastöriseringen tillgängliggör brieosten för en bredare publik, men kan dock påverka smaken till viss grad.

Enligt Livsmedelsverket ska du fortfarande undvika brieost när du är gravid. Bakterien listeria trivs nämligen bra i mjuka ostar, och det spelar ingen roll om mjölken är pastöriserad eller inte. Om du ändå vill äta brieost när du är gravid måste du hetta upp den till minst 70 grader (så den blir bubblande het), då listeria dör vid höga temperaturer.


Vilken är den bästa brieosten?

Bakad brie med tillbehör.

Den bästa brieosten anses av många vara klassikern Brie de Meaux, som tillverkas på traditionellt vis med opastöriserad mjölk. Vilken som är den godaste brieosten är dock en smaksak, och för att hitta din favorit gäller det att testa flera olika varianter. För att hitta en riktigt bra brie finns det några attribut du kan hålla utkik efter:

  • Osten ska vara fint krämig
  • När man skär i osten ska den sjunka ihop lite
  • Skorpan ska helst ha röda inslag

Hur äter man brieost?

Ostbricka med brieost, chark och oliver.

Brieost är en mild ost som du kan äta på många sätt. Du kan låta den skina genom att välja neutrala tillbehör, eller kombinera den med starka smaker som chili eller vitlök. Osten gör sig extra bra tillsammans med en färsk baguette, salta kex, torkade frukter, nötter och smakrika charkprodukter. Låt den ta plats på din nästa ostbricka, eller använd den som topping på din gratäng eller pasta. Möjligheterna är oändliga!

Vill du komplettera din brieost med en god dryck? Då passar ett vitt vin som är friskt och fruktigt eller ett rött vin med mjuka och bäriga toner.


Hur länge håller brieost?

Brieost som skärs upp.

I regel bör en färsk brieost ätas inom 1 till 2 veckor efter köp. På grund av sin höga fuktighetshalt har osten kortare hållbarhet än hårda ostar, som inte innehåller lika mycket fukt.

Brie är som camembert en mjuk vitmögelost, vilket innebär att bakterier trivs väldigt bra i den. För att undvika bakteriebildning är det viktigt att osten hålls kyld i kylskåpet, och endast tas fram när den ska ätas. Den bör även förvaras i en behållare som är tätt försluten eller i plastfolie, detta för att undvika att den får kontakt med fukt. Släng osten omedelbart ifall det börjar växa blå- eller grönmögel på den.

Hitta din brieost hos AMOI

Hos oss hittar du självfallet flera olika brieostar från stans bästa ystare och ostbutiker. Samtliga ostar är noggrant utvalda för att kunna säkerställa högsta kvalitet. Utforska vårt sortiment nedan!

Andra har också frågat

Nu kan du allt om brie!

Med denna guide hoppas vi att du har lärt dig mer om brieosten, dess ursprung och hur du kan använda den kända osten när du lagar mat. Oavsett om du är en nyfiken nybörjare eller en erfaren kock, kan brieost vara en spännande ingrediens som tar din middag eller efterrätt till nästa nivå.

Förlåt, men först måste vi prata om cookies

Vi på AMOI vill vi ge dig en unik upplevelse när du handlar hos oss. För att göra det använder vi cookies och pixel. Några av dessa cookies är nödvändiga för att hemsidan och beställningar ska fungera och kunna genomföras, medan andra bidrar till att du ska få en skräddarsydd upplevelse genom personifiering och riktad marknadsföring. Genom att trycka på ”Jag accepterar” godkänner du vår användning av cookies och pixel.