Handplockat urval
Hemleverans samma dag
Mont d'Or med tillbehör.

Mont d'Or: En delikatess från Alperna

Upptäck säsongens främsta delikatess - Mont d'Or-osten! En krämig favorit som bara finns i butik mellan augusti och mars.

Skriven av Sofie Edmark

Kanske är det mest tydliga hösttecknet enligt oss när våra butiker får in den efterlängtade Mont d'Or-osten! Det är en underbart krämig ost som kommer från Alperna i Schweiz och Frankrike. Osten är känd för sin milda och unika smak - som blir extra god ifall du tillagar den i ugnen - och för att den enbart finns tillgänglig i butik mellan augusti och mars.

Mont d'Or är den perfekta förrätten för middagsbjudningar eller en mysig kväll hemma. Är du nyfiken på hur du tillagar denna delikatess på bästa sätt? Och vad du egentligen ska servera till? Då har du kommit rätt - scrolla ned för att få alla svar och lite till!

Hur smakar Mont-d'Or?

Mont-d'Or är inte bara en ost, det är en upplevelse! Dess krämiga kärna, mjuka textur och milda smak gör den till en favorit bland ostälskare världen över. Många anser att den har en underton av gräddig sötma och nötter, vilket passar extra bra när den har fått smälta i ugnen.

Recept: Tillaga Mont-d'Or

Mont-d'Or är en ost som gör sig bäst ugnsbakad. Då blir den en fondueliknande delikatess som passar extra bra för att doppa bröd eller andra favorittillbehör i. Dessutom är det enkelt och går snabbt! Så här tillagar du en Mont-d’Or i ugn på bästa sätt enligt vår partner Fromageriet:

Ingredienser för Mont d'Or i ugnen:

Allt du behöver är en Mont d'Or-ost, lite vitlök och ett litet glas vitt vin. Om du vill kan du även tillsätta färska örter som rosmarin och timjan, men det är inget måste.

Instruktioner steg-för-steg:

Allt du behöver för att tillaga Mont d'Or - själva osten, ett glas vin, vitlök och en kniv.

1. Förvärm ugnen till 180 grader celsius. Ta av plasten från osten, men låt den ligga kvar i trälådan.


Mont d'Or i aluminiumfolie på en skärbräda.

2. Gör ett snitt i skorpan på toppen av osten och lägg i en vitlöksklyfta (två om du vill ha extra smak). Svep sedan in trälådan i två lager med aluminiumfolie.

3. Häll över ett litet glas vitt vin och sätt in osten i ugnen i cirka 20 minuter. Osten ska bli krämig och bubblig.


Bröd som doppas i en tillagad Mont d'Or.

4. Voilá - din smakrika smältost är klar!

Servera med färskt bröd som baguette eller surdegsbröd, lite charkuterier, samt salta och/eller picklade grönsaker som exempelvis tomater, gurkor eller syltlök.

En ost är lagom för tre till fyra personer som förrätt. Äter du den som varmrätt är en ost lagom för två personer och du kan med fördel doppa rostad eller kokt potatis samt smarriga grönsaker i osten.

Variationer och kreativa recept:

Du kan också experimentera med olika örter och kryddor men också ingredienser som honung, valnötter, eller torkad frukt. Eller varför inte hyvla lite tryffel över? Du kan också prova osten i sallader, pasta eller som en del av en ostbricka.

Så äter du Mont d'Or

Ugnsbakad Mont d'Or med tillbehör.

Att äta Mont d'Or är en upplevelse för alla sinnen. Här har vi sammanställt några tips för att kunna njuta av den fullt ut:

Förberedelse och servering:

Innan du kan dyka ner i din härliga Vacherin Mont-d'Or-ost måste du skära av toppen för att nå den krämiga kärnan. Använd en sked eller doppa direkt med färskt bröd.

Optimal temperatur:

För att få till den allra bästa smaken bör du servera osten rumstempererad eller som ugnsbakad. När osten är varm blir den nämligen ännu krämigare. Ta ut den ur kylen i god tid innan servering eller tillaga den i ugnen (se recept ovan).

Vad ska man doppa?

Prova olika alternativ som färskt baguettebröd, grönsaksstavar eller potatisklyftor. Många tycker också att det är gott att bryta av den feta smaken med något salt och picklat till som cornichoner, oliver, syltlök, chips eller annat. Vissa gillar även en sötare kombination med färsk frukt eller chutney till. Våga prova dig fram - vi lovar att skillnaden i texturer och smaker kommer att göra upplevelsen ännu bättre och godare!

Äter man skalet/barken?

Det är många som gillar att äta barken tillsammans med den smälta osten. Barken ger en extra dimension av smak och är även en intressant kontrast till den krämiga kärnan.


Historien kring Mont d'Or

Mont d'Or har sina rötter i Jura-regionen i Schweiz och Frankrike (den franska varianten kallas Vacherin du Haut-Doubs/Mont d'Or, och den schweiziska för Vacherin Mont d'Or) och har tillverkats i generationer. Hur denna ost har utvecklats och blivit en favorit är en spännande historia som går tillbaka hundratals år.

Historiskt sett har man alltid varit medveten om hur viktigt det är att använda och konservera de resurser som finns tillgängliga, inklusive mjölken. För att kunna använda så mycket som möjligt av mjölken och se till att ostarna höll sig under vintermånaderna utvecklades därför speciella metoder. Det var i denna process som Mont d'Or föddes.

Den blev snabbt en viktig del av den lokala matkulturen och används än idag i många olika rätter. Historiska dokument vittnar om dess betydelse i regionens gastronomiska arv.

Oftast tillverkas osten från och med augusti till mars. Den unika smaken och den goda konsistensen gör den till en älskad delikatess - både lokalt och internationellt.

Kor som ligger och vilar i hagen på Alperna.


Hur tillverkas Mont d'Or?

Det som gör Mont d'Or unik är tillverkningsprocessen. Osten tillverkas av mjölk från kor som betar på alpängarna i Schweiz och Frankrike, och för att bevara naturliga enzymer och mikroorganismer är mjölken opastöriserad. I denna mjölk tillsätts löpe, vilket får mjölken att tjockna och bli till en ostliknande massa. Denna massa placeras i ett skal av granbark för att mogna och utveckla sin krämiga kärna samt speciella smak. När osten har mognat skärs den upp i portioner och förpackas återigen i granbark.

En sak som kan vara bra att veta är att det finns små skillnader i tillverkningsmetoder och smakprofil beroende på om osten kommer från den franska eller schweiziska sidan av gränsen.


Hitta rätt vin till Mont d'Or

För att förbättra din Mont d'Or-upplevelse kan du kombinera den med ett lämpligt vin. Här är några förslag:

Vitt vin:

Ett torrt vitt vin som en Chardonnay eller en Sauvignon Blanc kan vara ett utmärkt val eftersom syran och friskheten kompletterar osten.

Rödvin:

Vissa föredrar att para Mont-d'Or med ett lätt rödvin som en Pinot Noir eller en Gamay. De mjuka tanninerna i rött vin kan balansera ostens krämighet.

Champagne och mousserande viner:

För en elegant touch kan du prova att servera Mont-d'Or med champagne eller ett mousserande vin. Detta ger en uppfriskande kontrast till osten.

Alkoholfria alternativ:

Om du inte dricker alkohol finns det även alkoholfria alternativ som till exempel mousserande äppelcider eller hanverkscider, men även kombucha kan vara trevligt tillsammans med osten.

Ett glas vitt vin på ett räcke med utsikt över en odling.


Skillnaden mellan Mont d'Or och andra ostar:

Mont-d'Or har en unik karaktär som skiljer sig från andra ostar. Förutom dess förmåga att smälta till en krämig konsistens när den värms skiljer sig den milda, nötiga smaken hos Mont-d'Or mot andra ostar.

Här är några skillnader:

Camembert: Många jämför Mont d'Or med camembert eftersom de båda är mjuka ostar från Frankrike. Skillnaden ligger i smak och textur, där Mont d'Or har en mer intensiv smak, är krämigare och har en mer uttalad arom.

Brie: Mont d'Or och Brie har liknande mjukhet och krämighet, men Mont d'Or-osten har vanligtvis en kraftigare smak och mer distinkt arom med nötiga och träiga undertoner. Smaken blir ännu mer intensiv när den värms upp.

Époisses: Époisses är en mjuk ost från Bourgogne i Frankrike som är känd för sin kraftiga smak och starka arom. Liksom Mont d'Or har Époisses en distinkt och komplex smakprofil. Båda ostarna anses vara något "stinkiga" och har en liknande krämighet. Smakprofilen är dock annorlunda där Mont d’Or-osten har en mer en nötig och träig smak samt en mjukare kryddighet.

Taleggio: Taleggio är en italiensk mjuk ost som har en liknande krämig textur som Mont d'Or. Den har en mild och något fruktig smak. Jämfört med Mont d'Or är taleggio vanligtvis mindre kraftfull i smaken.

Geografiska skillnader: Du kan även märka skillnader i smak och karaktär beroende på om osten kommer från den franska eller schweiziska sidan av gränsen.


Förvara osten på bästa sätt:

Ostexpert från Fromageriet håller i en färsk Mont d'Or.

För att bevara kvaliteten och smaken på bästa sätt finns några enkla tips att följa:

  • Förvara Mont d'Or i kylskåp som har en temperatur mellan 4-8 grader celsius. Detta hjälper till att hålla osten sval och förhindra övermognad.

  • Osten är oftast förpackad i sitt skal. Om skalet är oskadat, kan du behålla osten i det för att skydda den. Är skalet skadat eller om du har tagit bort osten från det, kan du förvara den i en tättslutande plast- eller foliebehållare för att förhindra att den torkar ut och absorberar andra lukter från kylskåpet.

  • Se till att osten har någon form av luftcirkulation. Om du förvarar den i en plast- eller foliebehållare, kan du göra små hål eller skåror i behållaren för att låta luften cirkulera runt osten. Detta hjälper till att undvika att osten blir för fuktig, vilket kan leda till mögelbildning.

  • Placera osten längst ned i kylskåpet, helst i grönsakslådan eller en separat ostlåda om din kyl har en sådan. Detta hjälper till att hålla osten på en jämn temperatur och skyddar den från temperaturförändringar när du öppnar och stänger kylskåpsdörren.

  • Om möjligt, förvara Mont d'Or separat från andra livsmedel i kylskåpet, särskilt från starkt doftande livsmedel. Osten har en stark arom och kan absorbera andra lukter.

  • Mont d'Or är bäst när den är färsk, och smaken kan försämras med tiden. Försök att konsumera osten inom några dagar till en vecka efter köpet för att få den bästa smakupplevelsen.

Beställ hos AMOI

Visst låter det fantastiskt gott? Hos oss på AMOI hittar du såklart Mont d'Or av högsta kvalitet som du kan njuta av. Vi levererar delikatessen från din lokala ostbutik direkt hem till dörren. Den Mont d'Or-ost som vi erbjuder är handplockad för att säkerställa bästa smak och konsistens. Smaklig måltid!

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.