Handplockat urval
Hemleverans samma dag
Camembert på en tallrik med en kniv. Bredvid står en skål med oliver.

Camembert: Recepten du måste testa!

Älskar du vitmögelosten camembert lika mycket som vi gör? Då är du på rätt plats! Scrolla ned för att utforska våra fantastiska camembert-recept och för att lära dig mer om denna franska delikatess.


Skriven av Sofie Edmark


Camembert
är en fransk ost med rötter i Normandie. Med sin lena konsistens och milda, nötiga smak passar camembertosten i allt från förrätter och huvudrätter till efterrätter och mellanmål. Men hur tillverkas den egentligen, och vad är det som ger den dess karakteristiska smak?


Vad är camembert? Låt oss förklara!

Camembertost i solen, med en fransk flagga på toppen.

Camembertosten är faktiskt namngiven efter den lilla byn Camembert i Normandie, där den först skapades på 1700-talet. För att tillverka camembert blandas komjölk med en speciell vitmögelkultur och löpe. Dessa ingredienser bildar en ostmassa. Denna massa skärs ned för att kunna sålla bort onödig vätska, för att sedan saltas och formas i speciella ostformar. Därefter får den mogna i 4–9 veckor. Under denna tid utvecklar osten sin karakteristiska skorpa och får sin unika smak.

Idag ser många camembertosten som ett måste på ostbrickan och smörgåsen. För att låsa upp dess fulla potential rekommenderar vi att låta den mogna i rumstemperatur i några timmar innan du äter den. Vi lovar, du kommer inte bli besviken!


Hur är en bra camembert?

Som med många andra delikatesser kan det vara svårt att orientera sig i utbudet av camembert. För att hitta rätt finns det dock några saker du kan tänka på. Ostexperten Ola Hedén från vår partner Fromageriet, som har sitt säte i Hötorgshallen, berättar:

"En riktigt bra camembert ska dofta salt hav och tång som har spolats upp på land. Den ska inte dofta ammoniak."

Han fortsätter:

"I regel ska du äta en camembertost när den är randig. Är den helt vit är den antagligen inte mogen, och om den är röd kan den vara övermogen. Den ska inte ha någon kärna i mitten och ska dofta rätt."

Enligt honom är det viktigt att osten har rätt mognadgrad för att kunna få en bra smakupplevelse.

"Är osten inte bra - välj en annan och vänta med din vitmögelost."


Camembert och brie: Vad är skillnaden?

Uppskuren camembert.

Ja, vad är egentligen skillnaden mellan de två vitmögelostarna camembert och brie? Låt oss dyka djupare in i deras unika egenskaper.

Camembert och brie är båda mjuka, vita ostar med en krämig inre kärna. Camembert är dock känd för sin robusta och djärva smak, som kan vara mer intensiv än briens mer subtila och delikata profil. Deras skilda karaktärer är en produkt av deras geografiska ursprung - camembert kommer som sagt från Normandie, medan brie har sina rötter i Île-de-France-regionen.

Så, om du söker en ostupplevelse som tar med dig på en smakfull äventyrsresa med djärva nyanser, då är camembert det självklara valet. Om du istället föredrar en mildare, silkeslen ost med en subtil smak, bör du välja brie.


Hur lång hållbarhet har camembert?

En camembert kan i optimala förhållanden hålla sig färsk i upp till 2-3 veckor i kylskåp. Detta ifall den förvaras i sin originalförpackning eller i en behållare som är lufttätad. I och med att osten är mjuk är den nämligen mer känslig för temperaturförändringar och fuktighet.

Så fort du öppnar din camembert minskar hållbarheten. Då håller den sig i regel färsk i 5-7 dagar i kylskåp. Under den tiden är det viktigt att fortfarande förvara osten i originalförpackningen eller i en lufttät behållare. Detta för att luft och bakterier inte ska inte ska kunna göra osten dålig ännu snabbare.


Vad äter man till camembert?

Camembert kan både serveras ugnsbakad som den är, eller på ost- och charkbrickan tillsammans med olika tillbehör. Osten passar extra bra tillsammans med valnötter, fikon och kryddor som vitlök och timjan.

När du väljer dryck till camembert bör du satsa på någonting lätt, till exempel ett rött vin som Beaujolais, Chenin Blanc, St Emilion och St Estephe. Även en torr cider eller ett torrt, vitt vin gör sig bra tillsammans med osten.

Beställ camember med tillbehör från AMOI

Utforska vårt exklusiva sortiment av camembert och olika tillbehör, som alltid med leverans direkt hem till din dörr! Hitta din favorit nedan.

Andra har också frågat:

Nu kan du allt om camembert

Förhoppningsvis har denna guide väckt din nyfikenhet och öppnat upp för nya smakupplevelser. Vare sig du har smakat camembert förut eller om du är sugen på att testa osten för första gången, kan du utforska vårt utbud ovan. Samtliga av våra ostar är såklart av bästa kvalitet!

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.