Handplockat urval
Hemleverans samma dag
Pärlemorsked i kaviarburk.

Den stora kaviar-guiden

Lär dig allt om kaviar med hjälp av vår stora kaviarguide! Vi svarar på alla frågor om en av världens lyxigaste delikatesser, och tipsar om de absolut bästa tillbehören.

Välkommen till vår storslagna kaviarguide! Här dyker vi djupare in i världen av kaviar – den älskade delikatessen som idag ses som synonym till lyx och smakupplevelse. Vi listar allt från dess ursprung och tillverkningsprocess till de olika typerna av kaviar och skillnaden mellan dem. Låt oss tillsammans fördjupa oss i dess exklusiva värld. Till vår hjälp har vi Svensk Stör, som med sin expertkunskap svarar på några av de vanligaste frågorna om kaviar.

Skriven av Sofie Edmark

  • Vad är kaviar?
  • Hur tillverkas kaviar?
  • Var kommer kaviar ifrån?
  • Olika typer av kaviar
  • 5 frågor om kaviar med Svensk Stör
  • Undvik detta när du äter kaviar
  • Recept med kaviar
  • Vad är rysk kaviar?
  • Andra har också frågat

Stockholms finaste kaviar

Vad är kaviar?

Kaviar består av saltad fiskrom från fisksorten stör, som idag tas från fisk som har odlats för just det ändamålet. Stören är nämligen utrotningshotad, och för att säkerställa en hållbar handel med fiskarten och dess rom finns det strikta regler som varje störuppfödare och kaviarhandlare måste följa.


Hur tillverkas kaviar?

För att ta fram kaviar följs flera olika steg. Först väljs stören noggrant ut genom en gallringsprocess för att säkerställa hög kvalitet. Sedan extraheras fiskrommen varsamt från stören och saltas. Detta görs för att konservera samt skapa dess karakteristiska smak. Saltmängden kan variera beroende på kaviartyp och tillverkare.

Nästa steg är att filtrera och tvätta kaviaren för att avlägsna överflödigt salt och oönskade ämnen. Efter det sorteras och kontrolleras kaviaren för att se till att endast den allra finaste når marknaden. Därefter får de olika kaviarsorterna sina unika beteckningar baserat på ursprung och kvalitet.

Att packa kaviar är en konst i sig. Efter den har passerat kvalitetskontrollen, packas varan omsorgsfullt för att bevara dess känsliga struktur. Sedan får kaviaren mogna, vilket skapar en komplexare smakprofil, som i sin tur resulterar i den lyxiga delikatess som vi på AMOI strävar efter att erbjuda – kaviar av högsta kvalitet!

Pärlemorsked i kaviarburk.
Kaviar genomgår flera olika processer och kontroller för att den ska få absolut bästa möjliga smak.


Var kommer kaviar ifrån?

Det finns 26 störarter runt om i världen, och olika typer av kaviar tas från olika störsorter. Oscietrakaviaren kommer till exempel från Acipenser gueldenstaedtii-stören och odlas bland annat i Italien, medan baeriikaviar tas från Acipenser Baerii-stören och odlas främst i Frankrike, Tyskland och Kina.

Om du vill veta var en viss typ av kaviar kommer ifrån kan du vända på kaviarburken och kika under ”cities”. Där ska det finnas en landskod som visar dess ursprungsland, samt i vilket land den är paketerad. Om du köper din kaviar online, till exempel via oss på AMOI, brukar ursprungslandet oftast stå i produktbeskrivningen .


Olika typer av kaviar

Varje stör ger upphov till unika smaker och egenskaper i kaviaren. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste varianterna som du hittar hos oss på AMOI:

Baeriikaviar

Baerrikaviar kommer från störarten Acipenser Baerii och erbjuder en fyllig smak som tillfredsställer finsmakare. Den har en robust karaktär och lämnar en långvarig smakupplevelse.

Belugakaviar

Belugakaviar är synonym med kaviarlyx. Den kommer från beluga-stören (Huso huso) och kännetecknas av sina romkorn som går i silvergrå mot onyx. Smaken är mild och krämig.

Huso gold-kaviar

Huso gold-kaviar kommer från en hybridart mellan Huso Dauricus & Acipenser Schrenckii och imponerar med sin distinkta, halvvilda smak. Dess gyllene färg och eleganta, fasta konsistens gör den till ett måste för dem som söker en exklusiv smakupplevelse.

Oscietrakaviar/osetrakaviar

Oscietrakaviar, hämtad från störarten Acipenser gueldenstaedtii, erbjuder mellanstora romkorn i bärnstensfärg med gyllene nyanser. Dess komplexa, nötiga och smöraktiga smak gör den till en favorit bland finsmakare världen över.

Sterlettkaviar

Sterlettkaviar kommer från stören Acipenser ruthenus och har en mild samt delikat smak, med inslag av en fruktig arom. Dess färg skiftar från ljusgrå till mörkgrå.

Vit kaviar

Den vita kaviaren kommer från den vita stören (Acipenser transmontanus) och har en fräsch och krämig smak. Dess korn är medelstora och skiftar mellan ljusbrun och mörkgrå.

Hoprullad pannkaka toppad med kaviar som någon lägger dit med en pärlemorsked.
Vi rekommenderar att du väljer kaviar utifrån den smakprofil som du föredrar.

5 frågor om kaviar med Svensk Stör

Hur ska du egentligen äta kaviar, hur ska den förvaras och hur länge håller den? För att få svar på alla våra frågor vände vi oss till experterna på Svensk Stör, som strävar efter att erbjuda kaviar av högsta kvalitet i Sverige. De använder sig inte av några onödiga mellanhänder, utan odlar, framställer och säljer all sin kaviar själva. Med svaren nedan guidar de oss genom kaviardjungeln.

Varför ska du äta kaviar med pärlemorsked, inte metallbestick?

Det är rekommenderat att välja andra typer av bestick när du avnjuter kaviar, eftersom valet av bestick kan påverka smakupplevelsen. En pärlemorsked är ett utmärkt alternativ som inte påverkar smaken och samtidigt tillför en estetisk dimension till serveringen.

Hur bör kaviar försvaras och hur länge håller den?

Kaviar bör förvaras i kylskåpet, både när den är stängd och öppnad. En öppnad burk bör konsumeras inom några dagar, likt alla produkter som har lagrats i en lufttät burk. När du äter kaviar bör du i regel vara uppmärksam på äggens konsistens, som bör ha ett fräsch utseende.

Det allmänna rådet är att äta upp öppnad kaviar inom 1–2 dagar, och att förvara den i ett kylskåp på -2 grader till +4 grader.

Vilka är de bästa tillbehören till kaviar?

För att förbättra smaken rekommenderas jag att servera kaviar tillsammans med smårätter, såsom rostat bröd och gräddfil.

Vad har du för tips till den som vill testa kaviar för första gången?

Personligen rekommenderar jag alltid att börja med en testuppsättning av flera små burkar för att hitta rätt smak efter din personliga preferens. För detta ändamål säljer vi på Svensk Stör små testburkar på 10 gram vardera. Dessa bör öppnas på en gång och provas en i taget. Detta är ett vinn-vinn-alternativ för att hitta din favorit!

Pärlemorsked och kaviar från Svensk Stör.
Genom att äta kaviar med pärlemorsked så påverkas inte smaken, berättar Svensk Stör.

Undvik detta när du äter kaviar

Kaviar är en riktig delikatess. Dock påverkas dess smak lätt av yttre faktorer, och därför finns det några saker du bör tänka på för att få en så bra smakupplevelse som möjligt.

• Ät som sagt helst kaviar med pärlemorsked, alternativt bestick gjorda av keramik. Metall, plast, mässing och järn sätter nämligen spår på kaviarens smak, vilket i sin tur försämrar smakupplevelsen.

• Frys inte in kaviar. Det är en färsk produkt, och genom att frysa in den påverkas både smak och kvalitet. Dock bör du förvara den i den kallaste delen av kylskåpet, där det är mellan -2 och +4 grader.

Om kaviaren ska stå framme en längre tid eller ifall det är väldigt varm, se till att servera den på en isskål.

• Tugga inte kaviar. Du ska med hjälp av tungan röra runt delikatessen i munnen tills äggen smälter. Du kan även pressa äggen försiktigt mot gommen för att släppa lös krämigheten från kaviaren.

Kaviarburk med pärlemorsked, omringad av blinier med smetana och kaviar.
Vare sig du äter din kaviar som den är eller tillsammans med tillbehör, finns det några saker att tänka på för att få en så bra smakupplevelse som möjligt.

Ät kaviar på rätt sätt!

Recept med kaviar

Kaviar är en upplevelse att äta som den är. Men om du vill servera den tillsammans med tillbehör passar den i regel bäst ihop med enkla och rena smaker. Det finns många olika sätt att äta kaviar, och här kommer därför några förslag på recept som garanterat lyfter både middagsmenyn och festminglet!

Blinier med kaviar, smetana och kallrökt lax.

Kaviartillbehör av högsta kvalitet

Vad är rysk kaviar?

Rysk kaviar har kommit att bli en populär benämning på kaviar från störsorter med ursprung i kaspiska havet, och vars kaviar håller hög kvalitet. Oftast kan det gälla kaviar från störarterna beluga, osetra och sevruga. Dessa störar är kända för att producera rom av hög kvalitet, som i sin tur används för att göra den exklusiva kaviaren.

Vad är speciellt med rysk kaviar?

Det som är speciellt med rysk kaviar är dess rika smak och delikata konsistens. Den anses ofta vara en gourmetdelikatess och används för att förhöja smaken på olika rätter eller serveras som en lyxig aptitretare på egen hand.

Hur mycket kostar rysk kaviar?

Priset på rysk kaviar varierar beroende på faktorer som störart, kvalitet och platsen där den säljs. Generellt sett är rysk kaviar dyr och anses ofta vara en lyxvara. Priset kan variera från några tusen kronor upp till flera tiotusentals per kilo, beroende på kvalitet och efterfrågan.

Blinier med kaviar och kallrökt lax.
I folkmun kallas ofta lyxig och fin kaviar för rysk kaviar.

Hur serverar man rysk kaviar?

Rysk kaviar serveras traditionellt kyld för att bevara dess fräschhet och smak. Den läggs ofta på en bädd av is för att hålla den sval under serveringen. Vanligtvis serveras kaviar tillsammans tillsammans med smakneutrala tillbehör som smetana, finhackad lök, hackade ägg och tunna skivor av bröd eller blinier. För att uppskatta den subtila smaken av rysk kaviar rekommenderas det att den äts med en liten pärlemorsked eller på små smörgåsar.

Rysk kaviar behöver inte komma från Ryssland

Trots benämningen "rysk kaviar" behöver kaviaren inte nödvändigtvis komma från Ryssland. Den kan också komma från andra länder som producerar kaviar av störsorterna från det kaspiska havet, som Iran och Turkiet. Det som vanligtvis definierar kaviaren som "rysk" är störarten den kommer ifrån och den högkvalitativa tillverkningsprocessen.

Kaviar från Ryssland får inte säljas inom EU

Ryssland, och många andra länder, har historiskt sett haft problem med olaglig handel och överfiske av stör. EU har därför infört strikta lagar och regler för att säkerställa hållbarheten och förhindra olaglig handel. Detta har begränsat tillgängligheten av kaviar från Ryssland på den europeiska marknaden, då landet saknar en myndighet som kan utfärda de intyg som krävs, och lett till en ökad efterfrågan på kaviar från andra länder.

Andra har också frågat

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.