Handplockat urval
Hemleverans samma dag
Grillad fisk med frukt på en tallrik, som i sin tur ligger på ett turkost träbord.

Så lyckas du med fisk på grillen

Saftig lax, smakrik abborre och lyxig makrill - vi hjälper dig ta din grillning till nya höjder med havets läckerheter. Scrolla ned för att lära dig hur du grillar fisken till perfektion varje gång!

Därför ska du våga grilla fisk

Välkommen till den grillade fiskens underbara värld! Visst kan det kännas lite skrämmande att lägga fisk på grillen, men vi är här för att visa dig att det är enkelt och blir fantastiskt gott. När du bemästrar konsten att grilla fisk kommer du inte vilja lägga någonting annat på gallret. Häng med oss för att skapa en smakupplevelse utöver det vanliga!


Fördelar med grillad fisk

Grillad fisk med frukt på en tallrik, som i sin tur ligger på ett turkost träbord.

Låt oss prata om alla fördelar med att grilla fisk. För det första är det en hälsosam och näringsrik maträtt. Feta fiskar som lax, makrill och tonfisk är rika på omega-3-fettsyror som är bra för hjärnan och hjärtat. Magra fiskar som torsk och sej innehåller istället mycket protein och har lågt kaloriinnehåll, och är därför perfekt för dig som vill ha en balanserad kost.

En annan fördel är att grillad fisk har potentialen att smaka fantastiskt gott. Den grillade fisken får en lätt röksmak samt blir saftig och mör. Dessutom går tillagningsmetoderna och smakkombinationerna att variera i det oändliga, vilket gör det allt annat än tråkigt att grilla fisk. Fisk tar snabbt upp smaker från marinader och kryddor, och är därför också det perfekta valet när du vill ha en snabb och läcker måltid.


Populära fisk att grilla

Fyra grillade fiskar på en grill.

Vilken fisk är egentligen bäst att grilla? Vissa typer av fisk gör sig extra bra på grillen. Låt oss ta en djupdykning i vilka! Dessa fantastiska fiskar bjuder alla på en smakupplevelse som får smaklökarna att dansa av glädje.


Lax

Ingen lista över grillad fisk är komplett utan laxen. Med sin höga fetthalt blir laxen otroligt saftig och smakrik när den får möta grillens glöd. Du kan bland annat marinera den med en härlig citron- och örtmarinad för en frisk och kryddig smakupplevelse.


Torsk

Torsken är en vit fisk med fast kött, vilket gör den perfekt för grillning. Dess köttiga textur gör att den behåller sin form på grillen samtidigt som den lätt tar till sig smak från marinader och kryddor. Du kan vara kreativ och experimentera med olika smakkombinationer för att hitta din personliga favorit.


Makrill

Makrillen har en distinkt smak och en hög fetthalt som gör den perfekt för grillning. Om du lyckas grilla den rätt får makrillen en underbar rökig smak samtidigt som den blir otroligt saftig. Denna fisk är extra populär på västkusten, där du dessutom själv kan fånga din egen makrill.

Abborre

Abborre är med sitt fasta kött och sin milda smak en utmärkt fisk att grilla. Genom att grilla abborren får den en härlig krispighet på utsidan samtidigt som den behåller sin saftighet på insidan. Det är en fantastisk rätt att njuta av under sommaren!

Oavsett vilken fisksort du väljer att grilla, våga utforska olika marinader, kryddningar och tillagningsmetoder för att verkligen låta fisken skina på din grill!


Så förbereder du fisken

Lax som skärs upp.

Nu när du har valt din favoritfisk, är det dags att förbereda den för grillen. En bra förberedelse är nämligen nyckeln till att få perfekt grillad fisk varje gång.


Så hanterar du färsk fisk och filéer

När du ska förbereda fisken inför grillning finns det några viktiga steg att följa för att säkerställa bästa möjliga resultat. Oavsett om du använder en hel färsk fisk eller filéer, är det viktigt att förbereda fisken på rätt sätt för att lyckas med grillningen.

Om du grillar en hel fisk är det viktigt att se till att den är ordentligt rengjord och fjällad. Skölj fisken noggrant under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts och oönskade rester. Använd en fjällkniv för att försiktigt skrapa bort fjällen från fiskens hud. Detta ger fisken en jämnare och mer aptitretande yta när den grillas.

När det gäller filéer kan du med fördel placera dem på grillen med skinnsidan nedåt för att säkerställa att fisken behåller sin struktur och inte fastnar på grillgallret. Om du föredrar filéer utan skinn kan du ta bort skinnet innan grillning. Det kan sedan vara en bra idé att ha filéerna i kylskåpet fram till grillning för att hålla dem så fräscha som möjligt. Detta minskar även risken för att fisken ska bli dålig och hjälper till att bevara dess kvalitet och smak.


Rimma fisken för jämnare sälta

Genom att rimma fisken i god tid innan den ska tillagas kan du även göra köttet fastare och ge fisken jämnare sälta. Låt fiskbiten eller fiskfiléen ligga i saltat vatten i ungefär 1 timme. Torka sedan av den med hushållspapper innan du lägger den på grillen.


Marinader och kryddningar

Att marinera fisken är ett fantastiskt sätt att göra den mer smakrik och saftig. När du väljer en marinad kan du vara kreativ och experimentera med olika smakkombinationer. En citron- och örtmarinad passar extra bra till fisk som lax eller torsk, och en kryddig marinad med paprika, chili eller vitlök kan ge fisken en het och spännande twist. Med örter som basilika, timjan eller dill kan du istället ge fisken en frisk och örtig smakprofil. Tänk bara på att ge marinaden tillräckligt med tid att dra in i fisken. Låt den stå i kylen i några timmar, eller till och med över natten, för att smakerna verkligen ska sjunka in.

Olika grilltekniker för fisk

Tre fiskar med citron i ett grillhalster över en grill.

När det kommer till att grilla fisk finns det olika sätt att få fisken saftig, välgrillad och full av smak. Låt oss ta en närmare titt på några av de bästa grillteknikerna!


Direkt vs indirekt grillning

Direkt grillning är perfekt för mindre fiskar eller filéer. Genom att placera fisken direkt över glöden får du en intensiv och snabb grillning som gör fisken saftig och god. Tänk bara på att vända på fisken efter halva tiden så den blir jämnt tillagad.

Indirekt grillning är bra för större fiskar med robust textur. Dessa behöver längre tillagningstid, och genom att placera dem vid sidan av glöden skapas en zon med lägre värme. Detta gör att fisken tillagas långsamt och jämnt, samtidigt som den behåller sin saftighet. Det leder i sin tur till att fisken blir perfekt genomkokt och bokstavligt talat smälter i munnen.


Använd rätt utrustning

En fisk i ett grillhalster på en grill.

För att undvika kladd och matrester på grillen kan du bland annat grilla din fisk i folie. Du kan även använda dig av olika redskap, till exempel ett grillhalster eller ett grillgaller. Särskilt ett grillhalster underlättar vändningen samtidigt som det skyddar fisken från att gå sönder. Det bidrar också till en jämn tillagning. Genom att hålla fisken ovanför glöden undviker du överdrivet hög värme och minskar risken för att den bränns eller blir torr. Istället tillagas fisken skonsamt och behåller sin saftighet och smakfulla konsistens.

För att få en härlig röksmak och göra fisken extra saftig kan du istället prova att använda en grillplanka. En grillplanka är en rektangulär bit av cederträ eller al som används vid grillning. När plankan hettas upp på grillen skapar den en slags "rökkammare" under fisken. Detta gör att fisken tillagas på ett indirekt sätt, samtidigt som den badar i röken från träet. Plankan blir dessutom en slags skyddande barriär som minimerar risken för att fisken fastnar eller bränns. Den absorberar också eventuell överflödig fukt från fisken.

För att använda en grillplanka på bästa sätt, bör du blötlägga den i vatten i cirka 30 minuter innan användning. Detta hjälper till att förhindra att plankan brinner upp samtidigt som det håller den fuktig under grillningen.


Så undviker du att fisken fastnar

Om du inte har tillgång till ett grillhalster, finns det en enkel lösning - använd olja eller marinad på grillgallret innan du lägger på fisken. Detta tunna lager av smörjmedel minskar risken för att fisken sitter kvar när du försöker vända den. Det skapar en yta som fisken är mindre benägen att fastna på. Så se till att smörja gallret generöst med olja eller marinad innan du slänger på fisken för att ge dig själv en smidigare grillning utan onödigt kladd och frustration.


Optimala grilltemperaturer för fisk

För att få bästa resultat är det viktigt att ha rätt temperatur på grillen. Generellt sett bör du hålla temperaturen runt 175 till 200°C för fisk. Detta ger en perfekt balans mellan att fisken tillagas ordentligt och behåller sin saftighet.

Innertemperaturen bör i sin tur uppnå mellan 48 till 57°C, beroende fisksort. Tonfiskens innertemperatur bör dock ligga på 40 till 45°C, då den ska ha en rå kärna.

Recept för grillad fisk

Nu är du i princip en grillmästare, så låt oss ge dig några härliga recept att prova på din grill. Välj din favorit och imponera på dina gäster!

Köp fisk av högsta kvalitet

För att få bästa resultat när du grillar fisk är det viktigt att välja fisk av högsta kvalitet. Hos oss hittar du ett brett sortiment av fisk från din lokala fiskhandlare, som alla håller en hög standard.

Tillbehör till grillad fisk

Lyft din rätt ytterligare med fantastiska tillbehör! Chimichurri, hollandaisesås och mycket mer - hitta din favorit.

Välj fisk och ställ dig vid grillen

Grattis, nu har du all kunskap du behöver för att bli en mästare på att grilla fisk! Vi har gått igenom fördelarna med grillad fisk, pratat om olika fisksorter, förberedelsemetoder, grillningstekniker och gett dig några fantastiska recept att prova på. Var inte rädd att våga grilla fisk. Det är en hälsosam, läcker och imponerande maträtt som kommer att göra dig till en grilllegend hos vänner och familj!

Andra har också frågat:

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.