Handplockat urval
Hemleverans samma dag
Två grillade fiskar på spett. De ligger på en salladsbädd och är toppade med en citron. De ser ut att ligga på en bambumatta.

Lyckas med fisk på grillen

Sofie Edmark, copywriter på AMOI.se.

Sofie Edmark

Copywriter

30 apr. 2024

Saftig lax, smakrik abborre och lyxig makrill – vi hjälper dig ta din grillning till nya nivåer. Scrolla ned för att lära dig hur du lyckas med fisken varje gång!

  • Köp fisk av högsta kvalitet
  • Så förbereder du hel fisk och filéer för grillen
  • Olika grilltekniker för fisk
  • Recept på grillad fisk
  • Tillbehör till grillad fisk
  • Andra har också frågat

Känns det lite skrämmande att lägga fisk på grillen? Tänk om! Det är nämligen enklare än du tror och blir dessutom fantastiskt gott. När du väl vet hur du ska gå tillväga kommer du inte vilja lägga något annat på gallret. Häng med oss för att skapa en smakupplevelse utöver det vanliga!

Fyra grillade fiskar på en grill.

Köp fisk av högsta kvalitet

För att få bästa resultat när du grillar fisk är det viktigt att välja råvaror av högsta kvalitet. Välj bland våra favoriter från dina lokala fiskhandlare!

Så förbereder du hel fisk och filéer för grillen

Nu när du har valt din favoritfisk, är det dags att förbereda den för grillen. En bra förberedelse är nämligen nyckeln till att få perfekt grillad fisk varje gång.

Hel fisk: Om du grillar en hel fisk är det viktigt att se till att den är ordentligt rengjord och fjällad. Detta ger fisken en jämnare yta när den grillas.

Filéer: Filéer bör du lägga på grillen med skinnsidan nedåt så fisken behåller sin struktur och inte fastnar. Förvara dem gärna i kylskåpet fram till grillning för att hålla dem så fräscha som möjligt.

Rimma fisken: Genom att rimma fisken i god tid innan den ska tillagas kan du även göra köttet fastare och ge fisken jämnare sälta. Låt fiskbiten eller fiskfilén ligga i saltat vatten i ungefär 1 timme. Torka sen av den med hushållspapper innan du lägger den på grillen.

Marinad: Genom att marinera fisken blir den mer smakrik och saftig. Några förslag på vad du kan ha i din marinad är citron, örter, kryddig paprika, chili eller vitlök. Tänk bara på att ge den tillräckligt med tid att dra in i fisken. Låt den därför stå i kylen i några timmar, eller till och med över natten.

Tips för att grilla fisk

Det finns olika sätt att få fisken saftig och full av smak. Låt oss ta en närmare titt på några av de bästa grillteknikerna för fisk!

Tre fiskar med citron i ett grillhalster över en grill.


Direkt vs indirekt grillning

Direkt grillning är perfekt för mindre fiskar eller filéer. Genom att placera fisken direkt över glöden får du en intensiv och snabb grillning som gör fisken saftig och god. Tänk bara på att vända på fisken efter halva tiden så den blir jämnt tillagad.

Indirekt grillning är bra för större fiskar. Dessa behöver längre tillagningstid, och genom att placera dem vid sidan av glöden skapas en zon med lägre värme. Detta gör att fisken tillagas långsamt och jämnt, samtidigt som den behåller sin saftighet. Fisken blir perfekt genomkokt och kommer bokstavligt talat smälta i munnen!


Grilla fisk i folie, på grillhalster eller med grillplanka

För att undvika kladd och matrester på grillen kan du grilla din fisk i folie. Du kan även använda dig av olika redskap, som ett grillhalster eller ett grillgaller. Särskilt ett grillhalster underlättar vändningen samtidigt som det skyddar fisken från att gå sönder. Det bidrar också till en jämn tillagning.

För att få en härlig röksmak och göra fisken extra saftig kan du istället använda en grillplanka, som är en rektangulär bit av cederträ eller al. När plankan hettas upp skapar den en slags "rökkammare" under fisken. Fisken tillagas indirekt samtidigt som den badar i röken från träet. Plankan absorberar också överflödig fukt.

Tänk på att blötlägga plankan i vatten cirka 30 minuter innan användning för att förhindra att den brinner upp.

En fisk i ett grillhalster på en grill.

Grilltemperaturer för fisk

Generellt sett bör du hålla temperaturen mellan 175 och 200°C för fisk. Det gör att den tillagas ordentligt och samtidigt behåller sin saftighet.

Innertemperaturen bör i sin tur ligga mellan 48 och 57°C, beroende fisksort. Tonfiskens bör dock ligga mellan 40 och 45°C, då den ska ha en rå kärna.

Recept på grillad fisk

Här är några av våra favoritrecept när det kommer till fisk på grillen. Samtliga är säkra kort som garanterat imponerar både till vardags och när det är fest!

Tillbehör till grillad fisk

Lyft din fisken ytterligare med fantastiska tillbehör! Chimichurri, hollandaisesås och mycket mer – hitta din favorit här nedan. Såklart med hemleverans direkt till dörren via AMOI!

Andra har också frågat:

Låt oss prata om cookies 🍪
Vi använder cookies för att förbättra webbplatsen och ge dig en unik kundupplevelse. I vår integritetspolicy kan du läsa mer om detta. Genom att klicka på ”Acceptera alla” godkänner du vår användning av cookies.